Tech.BiznesINFO.pl > Internet i TV > Nowa funkcja w Zdjęciach Google. To koniec z niemiłymi wspomnieniami
Ada Rymaszewska
Ada Rymaszewska 03.05.2024 14:37

Nowa funkcja w Zdjęciach Google. To koniec z niemiłymi wspomnieniami

telefon
Fot. Unsplash/Shiwa ID

Zdjęcia Google to świetny sposób na to, by uwiecznić godne zapamiętania momenty i osoby. Nic więc dziwnego, że z opcji tej korzysta naprawdę wielu z nas. Co jednak, jeśli fotografie przywodzą na myśl także takie postacie, o których wolelibyśmy już nie pamiętać, bo wspomnienie o nich budzi dyskomfort, smutek lub ból? Nowa funkcja w popularnej aplikacji właśnie wyciąga do nas rękę, proponując “wymazanie” wybranych twarzy.

Zdjęcia Google z nową funkcją

Zdjęcia Google posiadają bardzo popularną funkcję Wspomnienia, która to co jakiś czas przygotowuje zestawienie zdjęć z przeszłości, przywodząc na myśl warte wspominania chwile i osoby. Życie jest jednak życiem i wiele faktów weryfikuje, przez co to, co kiedyś było miłe, dziś może być już bolesne lub co najmniej niechętnie odtwarzane. Tak jest z niektórymi fotografiami przedstawiającymi osoby, z którymi obecnie wcale nie jest nam już po drodze.

Dotychczas pozbycie się takich postaci z naszych zdjęć okupione było wielkim wysiłkiem i trzeba było być prawdziwym graficznym mistrzem, aby fotografie zyskały nowe życie. Życie bez tych, których nie wspominamy najlepiej. Google postanowił więc wyjść naprzeciw oczekiwaniom wielu z nas, przygotowując aktualizację aplikacji oznaczonej numerem 6.80, w której to znalazł się rozbudowany zestaw konfiguracji. Dzięki niemu łatwo możemy kontrolować to, w jaki sposób zdjęcia wyświetlają się nam jako użytkownikowi.

Dzwoni nieznajomy numer? Nigdy nie wypowiadaj jednego słowa

Aplikacja pomoże "wymazać" niepożądane twarze

Wspomniana aktualizacja umożliwia ukrycie lub zablokowanie twarzy danej osoby, przez co te fotografie, na których znajduje się niepożądana osoba, po prostu nam się nie wyświetlą. Nowością jest jednak nie sama funkcja, ale to, jak łatwy dostęp do niej otrzymujemy. Teraz wystarczać będzie rzucenie wzrokiem na kontekstowe menu.

ZOBACZ: Nowa przeglądarka na Windowsa. Użytkownicy porzucą dla niej Chrome'a

Na tym nie koniec dobrych wiadomości, bo daną twarz można będzie także ograniczyć. Oznacza to, że aplikacja nie wyświetli zdjęć przedstawiających daną osobę, ale wyłączy z tego rygoru zdjęcia grupowe. Gdy na naszej fotografii znajdzie się zatem więcej twarzy, fotka pojawi się już we wspomnieniach.

Premiera aktualizacji już niebawem

Opcja “Ukryj twarz przed wspomnieniami” jest na końcowym etapie prac, dlatego jej premiera spodziewana jest wkrótce. Wiele osób zapewne już nie może się doczekać i trudno się temu dziwić. Nasze wspomnienia wkroczą dzięki apce w nowy, lepszy wymiar. Czekamy na kolejne, przełomowe funkcje.

Źródło: Interia