Tech.BiznesINFO.pl > Internet i TV > Masz w domu mikrofalówkę? Uważaj, to urządzenie jest rajem dla groźnych bakterii
Maciej Olanicki
Maciej Olanicki 08.08.2024 20:01

Masz w domu mikrofalówkę? Uważaj, to urządzenie jest rajem dla groźnych bakterii

mikrofalówka
Fot. Unsplash/Vlad Zaytsev

W naszych domach w ciągu ostatnich trzydziestu lat na dobre zdążyły się już rozgościć urządzenia, o których często niewiele wiemy. W rezultacie pojawia się wiele mitów dotyczących wpływu korzystania z nich na nasze zdrowie czy rachunki za prąd - wszak wiedza przekazywana z pokolenia na pokolenie nie ma tu zastosowania, gdyż jeszcze kilka dekad temu AGD składało się z zupełnie innych elementów niż dzisiaj. Konsekwencje zaniedbań mogą być poważne, o czym świadczą najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców Uniwersytetu w Walencji. 

Nowe badania nad higieną AGD - należy uważać zwłaszcza na jedno urządzenie

AGD w ostatnich latach ewoluuje w zawrotnym tempie, co widać przede wszystkim w zastosowaniu w nich coraz bardziej zaawansowanych układów elektronicznych i oprogramowania. Często artykuły kuchenne stają się także przedmiotem AI-washingu - zjawiska marketingowego noszącego znamiona manipulacji, w którym konsumentom wmawia się, że dany produkt działa z użyciem sztucznej inteligencji, choć tak nie jest. Zaskoczeniem mogą być jednak nie tylko nowinki techniczne, ale też badania nad urządzeniami, które dobrze znamy. A przynajmniej tak nam się wydaje.

Jak donosi “New Scientist” na Uniwersytecie w Walencji przeprowadzono wnikliwie badania nad… mikrofalówkami. Na podstawie badań trzydziestu urządzeń używanych realnie w przeciętnych gospodarstwach domowych, ale też biurach i laboratoriach, udało się ustalić zaskakujące fakty.

Rafał Brzoska wygrywa z Facebookiem. Dla miliardera decyzja zapadła w miesiąc, Polacy są okradani latami

747 różnych gatunków bakterii

Kuchenki mikrofalowe okazują się domem do zaskakująco dużej liczby bakterii. Dla naukowców jest to zaskoczeniem przede wszystkim ze względu na warunki panujące podczas podgrzewania posiłków - wysoką temperaturę i promieniowanie. Czynniki, które mogłyby się z pozoru wydawać zabójcze dla mikroorganizmów, w rzeczywistości nie przynoszą większych szkód ich populacji. W połączeniu z zaniedbaniami w trosce o czystość kuchenki mikrofalowe okazują się istnym rajem dla rozwoju bakterii.

Zobacz: To nie tak, jak myślisz. Tylko garstka ludzi rozumie prognozę pogody. Oto prawidłowy wzór

Ogółem podczas badań udało się zidentyfikować 747 różnych gatunków bakterii występujących w mikrofalówkach. Zróżnicowanie było mniejsze w tych mikrofalówkach, które zostały zabrane zwykłych ze zwykłych domów. Liczba gatunków rosła proporcjonalnie do liczby użytkowników urządzenia i była większa w mikrofalówkach zabranych z biur.

Jakie bakterie groźne dla zdrowia znajdują się w mikrofalówkach?

Część z bakterii odnalezionych w mikrofalówkach może stanowić zagrożenie dla ludzkiego zdrowia. Chodzi m.in. o pałeczki Klebsiella, które są odporne na większość antybiotyków, a zakażenie może prowadzić do zapalenia płuc. Inną groźną bakterią z domowych kuchenek jest Enterococcus, która może powodować zapalenia wsierdzia i zakażenia układu moczowego. Naukowcy z Walencji odnaleźli też Aeromonas, które znalazły się w kuchenkach w rezultacie podgrzewania potraw rybnych.